Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Jednakże wtedy nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy teraz, innymi słowy pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie kucharzyli owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych plonów nie uprawiano celowo w rzeczowych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Sporo wieków w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została opracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, aby wolno było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego raz za razem bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc przeróżne modyfikacje, aby uzyskać rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dziś. W dzisiejszych czasach większość spożywanych produktów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje obszernego trudu. ekspres ciśnieniowy czy przelewowy? Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezmiernie sporadyczne przypadki. Zatem także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a też właściwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film