Smaczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najbardziej popularny rodzaj restauracji. Lubimy jedzenie włoskie bo jest smaczne, sycące oraz ładnie wygląda na talerzu. Oczywiście najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Bardziej wrażliwi smakują mniej znane dania – canelloni, gnocchi i desery włoskie.
Szukając dobrej włoskiej restauracji warto zwrócić uwagę na kilka elementów: jak wiele składników rzeczywiście jest sprowadzanych z Włoch, czy w karcie można znaleźć również mniej znane potrawy, czy karta win, oferuje typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to bogata wielość smaków i jedzenie z różnych miejsc kraju. Dobra włoska restauracja wprowadzi naturalnie włoski klimat.
Kuchnia włoska jest łatwa, co nie zmienia faktu, że że nie jest dobra Z pewnością można stwierdzić, że jest to niezwykle smaczna kuchnia europejska .
Wykwintne wino z Włoch
Jakakolwiek knajpka włoska, która pretenduje do tytułu bycia eleganckim punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie może ignorować wina. Kolacja koniecznie powinien obejmować też aperitiff. Odrobina czerwonego wina to przy włoskim obiedzie czy kolacji typowa praktyka. Nowa restauracja na mapie Krakowa Klasyczne wina włoskie to zdecydowanie toskańskie chianti, lombardyjskie franciacorta oraz nuragus z Sardynii. Włoska restauracja – jeśli naprawdę chce być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, musi posiadać szeroki wachlarz win.
Klasyczna włoska restauracja
Chcąc poznać indywidualność włoskiego gotowania bez wahania warto poszukać restauracji, która umie przygotować nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film