Dobry, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Oczywiście, gra toczy się o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a od początku do końca z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie dzięki łagodnemu smaku, ale też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają totalnie nowego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, ale równolegle nie zmienia własnego łagodnego i naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem nieczęsto zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest bardzo charakterystyczne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w wyjątkowych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. Dzięki temu ser jest nieustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne
przepisy na włoskie dania
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu przeciętni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczy samej ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa oraz receptura są napisane na listę towarów chronionych oraz tradycyjnych.
ill gusto italiano
Skąd w związku z tym wziąć kreatywny, pyszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do sprawdzonych delikatesów. Należy jednakże liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie dużo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella jesteśmy w stanie oznajmić jedno – ściśle mówiąc warto dopłacić oraz radować się pysznym smakiem.